mei 2018 - Bekijk online versie

De onstuitbare opmars van de deelfiets illustreert de kracht van slimme oplossingen voor nabije verplaatsingen. Maar is het fenomeen de exclusiviteit van de stad? Of zorgt het delen van de fiets overal voor nieuwe dynamiek, ook in dorp en buurt? En hoe maken we als lokaal beleid dan de juiste keuzes in de steeds groeiende mogelijkheden?

 

Het delen van fietsen creëert nieuwe mogelijkheden. Eén van de bekendste deelsystemen zijn de blauwe fietsen van Blue-bike. Ze zijn te vinden aan trein, tram- en busstations en enkele P&R's, bedoeld voor die eerste en laatste kilometers. Isabel nam vier jaar geleden een abonnement, maar wat heeft dat voor haar betekend?

Om-denken: fietsdelen

Het aanbod deelfietssystemen blijft groeien, maar hoe schakelen we de deelfiets in voor lokale bereikbaarheid? Een overzicht en aanbevelingen...
Meer in het dossier

Inspiratie: Velo op School

Met een fietsvloot op school kan elke leerling mee op fietsuitstap. Met de schoolfietsen van Velo op School worden scholen mobieler én socialer.
Goede praktijk 'Velo op School'

Inspiratie (2): kinderfietsen

Kinderen groeien snel. Zo snel dat die nieuwe fiets na een paar jaar te klein wordt. Er bestaan verschillende initiatieven om ook kinderfietsen te delen: Op Wielekes en de Fietsbieb.
Ontdek goede praktijk 'kinderfietsen'

Inspiratie (3): bakfietsdelen

De bakfiets of cargo-bike heeft zijn nut intussen méér dan bewezen. Handig voor het vervoeren van de kindjes, de inkopen of het grotere materiaal. En delen kan ook!
Een overzicht van bakfietsdelen