Nieuwsbrief Duurzame Mobiliteit April 2019 - Bekijk online versie

Week van de Mobiliteit 2019

Zet jij Vlaanderen ook weer mee #goedopweg naar de Week van de Mobiliteit in 2019? Naast zelf #goedopweg gaan, kan je nog heel wat doen om de Week te ondersteunen: een actie organiseren, de Week bekender maken of sponsor worden, om maar enkele ideeën te geven.

Maak jij de Week mee bekend?

Wat is jouw idee voor 'Go with the velo'?

Krijg jij je buren, collega's en co op de fiets met een straf fietsidee? De beste ideeën krijgen van Go With The Velo een duwtje - zeg maar duw - in de rug van 250 of zelfs 1.000 euro! Indienen kan tot 1 mei.
Dien je idee in

Jawida leerde fietsen in de fietsschool

Zo'n 50.000 mensen in Vlaanderen kunnen niet fietsen. Velen van hen willen het wel graag leren.
Jawida vertelt over haar ervaringen met de Fietsschool Leuven: "Ik voel me alsof ik de wereld aankan."
Bekijk het filmpje

Verkeersbarometer 2018

De meest recente verkeersveiligheidsbarometer van Vias institute is hoopgevend: nooit eerder was het aantal verkeersdoden lager dan in 2018. Toch leveren de cijfers voor Vlaanderen een dubbelzinnig gevoel op. Voor tweewielers was 2018 helaas een dodelijk jaar.

De cijfers toegelicht

De file, dat zijn wij zelf

Hoe zou jij de file oplossen? Het is een vraag die elke mobiliteitsexpert met de regelmaat van de klok te horen krijgt. Beleidsmedewerker Miguel geeft zijn antwoord in deze longread. Spoiler: met mobiliteitsmaatregelen alleen kom je er niet.
Hoe werken we de file weg?
 

De kosten van urban sprawl

Urban sprawl is de Engelstalige term voor verspreide bebouwing, soms ook nevelgebied genoemd. In Vlaanderen zijn we hierin kampioen. Jammer genoeg brengt dit een bijzonder hoog kostenplaatje mee. Mobiliteit in gebied met verspreide bebouwing kost ons bijvoorbeeld 2 keer meer dan in de stadskern. 
En dat is lang niet de enige kost

Mobi-kalender

Veel keuze de komende tijd om je te laten inspireren: 30/4 Inspiratiedag 'Inclusieve gedeelde mobiliteit', 30/5 Klimaatdag voor steden en gemeenten, 7/5 Studiedag Slim in de Stad, 20 en 21/5 Seminarie Child in the city, 20/6 Inspiratiedag 'Gedeelde mobiliteit structureel integreren bij nieuwbouwlocaties'

Bekijk de volledige kalender